Γ. Ζαρολιάγκης, ΕΛΤΑ: Με τρομάζει η οικονομική κατάσταση του οργανισμού

Ως το νούμερο 1 πρόβλημα των ΕΛΤΑ, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, χαρακτήρισε την έλλειψη ρευστότητας του οργανισμού, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Ζαρολιάγκης.

Του Φώτη Φωτεινού 

«Με τρομάζει η οικονομική κατάσταση του οργανισμού. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Στο επόμενο εξάμηνο πρέπει να αντληθεί ρευστότητα», ανέφερε, χθες στη Βουλή, ο κ. Ζαρολιάγκης.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, κατά την ακρόαση της νέας διοίκησης του οργανισμού,απέρριψε το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης, σημειώνοντας ότι «τα ΕΛΤΑ θα διατηρήσουν το δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα, εάν και αυτό έχει το κόστος του».

Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη καταβολής των αποζημιώσεων από τις υπηρεσίες «Καθολικής Υπηρεσίας», τις οποίες προσδιόρισε στα 40 εκατ.

Αναφορικά με τα αναπτυξιακά σχέδια του οργανισμού, σημείωσε ότι επιδίωξη αποτελεί η καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου με νέα προϊόντα, αλλά και η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, μαζί με την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Από την πλευρά της, η νέα πρόεδρος Ευ. Σταυράκη, αφού εξήρε το εργατικό δυναμικό των ΕΛΤΑ, επισήμανε την ανάγκη στροφής στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στα logistics και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. 

«Τα ΕΛΤΑ μπορούν να γίνουν μια δυναμική επιχείρηση που θα βασιστεί στους εργαζομένους. Χρειάζεται αναδιάταξη και αναδιοργάνωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βολές από τη ΝΔ για την επιδείνωση της ρευστότητας

Βουλευτές της ΝΔ επέκριναν την επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των ΕΛΤΑ, σημειώνοντας ότι το 2015:

-Διπλασιάστηκαν οι αρνητικές ταμειακές ροές,

-Οι οφειλές δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων αναρριχήθηκαν στα 55 εκατ.,

-Διπλασιάστηκε το «άνοιγμα» των ΕΛΤΑ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα 115 εκατ.

-Αυξήθηκε 1% το κόστος δανεισμού.

Στις ανωτέρω επικρίσεις, ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «ρήμαξαν τα ΕΛΤΑ», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους ατυχείς χειρισμούς με το ΤΤ.

πηγή: metaforespress.gr