Και τώρα, δουλειά. Αυτό είναι το μήνυμα του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, καθώς πλέον απέκτησε το δικό του σύμβολο, συγκροτήθηκε σε σώμα και ξεκαθαρίστηκαν οι προτεραιότητες και η τατυτότητα και οι κατευθύνσεις του εν όψει των εξελίξεων που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό.

 

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Αν και το «φλερτ» υπήρξε έντονο τόσο από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο, όσο και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με το χαιρετισμό του Γιάννη Δραγασάκη και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Προοδευτικό Φόρουμ (σ.σ.: όπου κάλεσε τη Φώφη Γεννηματά να μην κρατά ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και να πάρει θέση υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων), η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ήταν ξεκάθαρη: στόχος είναι η προγραμματική εντολή, δηλαδή η τρίτη θέση, η οποία θα επιτρέψει στο Κίνημα να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή και ρυθμιστή στο πολιτικό σκηνικό και όχι κομπάρσου.

Για το λόγο αυτό, η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου, έθεσε το Κίνημα και τα μέλη του σε εκλογική ετοιμότητα, τονίζοντας ότι οι κάλπες μπορούν να στηθούν ανά πάσα στιγμή, διότι η χώρα είναι πρακτικά σε προεκλογική περίοδο. «Τα σύννεφα πάνω από την χώρα έχουν πυκνώσει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αγκομαχεί κάτω από το βάρος των προβλημάτων και των εσωτερικών της αντιθέσεων, πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ανά πάσα στιγμή», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τα «καλέσματα» για συνεργασίες, σχολίασε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται, αλλά δεν τα κατάφεραν και δεν έπεισαν, διότι σκέφτηκαν όψιμα την ανάγκη για συνεργασίες.

ΦΩΦΗ

 

«Αν τότε στην αρχή της κρίσης, όπως είπε και ο Γιώργος, το πίστευαν και το έκαναν, τα πράγματα για τη χώρα και τους πολίτες θα ήταν αλλιώς. Αλλά οι πλατείες και τα Ζάππεια κάλυψαν τους πραγματικούς υπεύθυνους του εκτροχιασμού της οικονομίας, υπονόμευσαν τις προσπάθειες και κράτησαν την Ελλάδα οκτώ χρόνια μέσα στην κρίση»,τόνισε η Φώφη Γεννηματά και διερωτήθηκε «αν άλλαξαν μυαλά τώρα, γιατί με την ακραία πόλωση και το διχασμό βάζουν σε κίνδυνο και πάλι την εθνική προσπάθεια. Η στροφή τους είναι εικονική. Μόνο η καρέκλα για τους μεν και τα κουκιά για τους δε, τους ενδιαφέρουν».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του Κινήματος Αλλαγής, η επικεφαλής του ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν 12+1 κρίσιμα σημεία πολιτικής που μπορούν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας. Ανάμεσα σε αυτά, φιγουράρουν η Εθνική Γραμμή για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση, η αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου της χώρας, ένα σταθερό Φορολογικό Σύστημα, η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, η στήριξη των αγροτών, η αλλαγή και αποκομματικοποίηση του κράτους και η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, οι πολιτικές για την ένταξη των ανέργων, η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος, η ενίσχυση των θεσμών της Δικαιοσύνης και του κράτους Δικαίου, η στήριξη των νέων κτλ.

Φωτογραφία: Intimenews.ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Φώφη Γεννηματά έδωσε ξανά απάντηση για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και περιέγραψε αναλυτικά τα επόμενα βήματα: «Όλα γίνονται με τη σειρά τους και στην ώρα τους. Σ’ αυτό το Συνέδριο, αποφασίζουμε για την νέα ιδεολογική Διακήρυξη, τις βασικές κατευθύνσεις του Προγράμματός μας, τις θέσεις μας για τα Εθνικά Θέματα και την πορεία της Ευρώπης. Αποφασίζουμε για το νέο Καταστατικό μας, που θα εφαρμοστεί στην πληρότητά του μέχρι το επόμενο Συνέδριό μας. Αποφασίζουμε για τη συνθετική, αναλογική συγκρότηση της πρώτη Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής.

Αμέσως μετά, προχωρούμε την οργανωτική συγκρότηση. Με τον νέο Γραμματέα, το ενιαίο πολιτικό κέντρο, με το Πολιτικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Γραμματεία, τους Ενιαίους Τομείς. Με Ενιαίο Γραφείο και Εκπρόσωπο Τύπου. Με την ακόμα πιο λειτουργική ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ με τακτική εβδομαδιαία κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών και τακτική μηνιαία κοινή συνεδρίαση των Κ.Ο. Με την οργανωτική συγκρότηση με ανοιχτές διαδικασίες βάσης του Κινήματος Αλλαγής από κάτω προς τα πάνω αρχίζοντας από το επίπεδο του Δήμου και στη συνέχεια σε επίπεδο νομού.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα εξειδικεύσει και θα αποφασίσει σε ειδική συνεδρίαση της μέχρι τέλος Απριλίου το συγκεκριμένο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του», κατέληξε.

Στη δική του ομιλία, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «για να νικήσουμε δεν αρκεί να προσθέσουμε τις δυνάμεις μας. Στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ». Και κατέληξε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Θέλουμε να κατευθύνουμε τις πολιτικές εξελίξεις. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αλλά για να συμβούν αυτά, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς! Να είμαστε αυστηροί με τα λάθη μας! Κάποιοι φοβούνται να αναφερθούν στα λάθη αλλά δεν είναι αυτός ο δρόμος. Ο κόσμος ξέρει τις μεγάλες στιγμές μας, ξέρει και τα λάθη μας. Αν κρύβεις τα λάθη σκιάζεις και τις μεγάλες στιγμές. Η μεγαλοφυΐα του Ελευθερίου Βενιζέλου, το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, η αποτελεσματικότητα του Κώστα Σημίτη, το θάρρος του Γιώργου Παπανδρέου… αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε».

Για «λάθη που έγιναν το τελευταίο διάστημα» έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκτιμώντας ότι ο διορισμός των συνέδρων ήταν λάθος μήνυμα προς την κοινωνία και «δεν βοηθάει στην προσπάθεια που κάνουμε. Προσωπικά διαφώνησα, σεβάστηκα όμως την απόφαση της πλειοψηφίας του Πολιτικού Συμβουλίου», ανέφερε και τόνισε ότι «δεν βοηθάει ούτε ο ηγεμονισμός ούτε η Βαβυλωνία». Πρότεινε πάντως «να κάνουμε ένα συνέδριο πραγματικό, όπως κάνουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Που στα μέλη τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν όχι μόνο τον αρχηγό τους αλλά τα όργανά τους και πάνω από όλα τη στρατηγική του, όπως έκανε πρόσφατα και το SPD στη Γερμανία.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μας οδηγούν σε έναν νέο εθνικό διχασμό με μοναδικό κριτήριο τα μικροκομματικά οφέλη», σημείωσε από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και εξήγησε: «Η λύση για την χώρα δεν είναι η συνέχιση των αδιέξοδων πολιτικών με δεξιό πρόσημο. Η ΝΔ είναι ιδεολογικός μας αντίπαλος. Δεν μετεξελίχθηκε σε μια σοβαρή ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Θυσιάζει τα πάντα και αυτή στο βωμό της προοπτικής της εξουσίας. Αυτό έκανε ο κ. Τσίπρας με «αριστερό» πρόσημο, το ίδιο κάνει, με «δεξιό» όμως πρόσημο, τώρα ο κ. Μητσοτάκης. Δεν έμαθε τίποτα από το πάθημα του κ. Τσίπρα που όλα αυτά τα βρήκε μπροστά του, όταν ανέλαβε την εξουσία», χαρακτηρίζοντας παράλληλα «τοξική τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Με τη φράση «για λόγους εθνικούς και προστασίας του Πολιτεύματος επιβάλλεται η αποχώρησή τους από τη διακυβέρνηση της χώρας», ζήτησε την αποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η δημοσιονομική κραιπάλη της διακυβέρνησης Καραμανλή ακόμη συγκαλύπτεται από τη σκοπιμότητα να στιγματιστεί το κυρίαρχο κόμμα της Μεταπολίτευσης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ». Και τόνισε για το Κίνημα Αλλαγής: «Το πιο σημαντικό για μένα είναι το πολιτικό μήνυμα που θα δοθεί σήμερα. Με την έννοια ότι κάθε τι που κάνουμε πρέπει να οδηγεί με ενότητα σε ένα βήμα πιο μπροστά και όχι σε φυγόκεντρες τάσεις. Δεν με ενοχλούν οι διαφωνίες, με ενδιαφέρουν όμως πολύ οι διαδικασίες επίλυσής τους, οι θεσμοί δηλαδή και η κουλτούρα διαλόγου που αναπτύσσεται», επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα.

Τέλος, ιδιαίτερα αιχμηρός κατά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Σήμερα μιλάμε για μια Ελλάδα αβέβαιη και ανασφαλή, μια χώρα όπου τα πάντα μπορούν να θυσιαστούν για μικρές σκοπιμότητες. Η πατρίδα παραπαίει και βλάπτεται βαθιά σε όλα τα πεδία. Η κυβέρνηση λειτουργεί διχαστικά αντιμετωπίζοντας τους εσωτερικούς αντιπάλους ως εχθρούς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι «εθνικό συμφέρον να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν εκλογές». Για να καταλήξει: «Υπάρχει μέτωπο δημοκρατίας κατά του διαρκούς πραξικοπήματος. Άλλο το έχουμε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές και άλλο αντικρούω και αντιπαλεύω τους σχεδιαστές της σκευωρίας που εξελίσσεται σε φάρσα», χαρακτηρίζοντας ως «γλοιώδες το φλερτ με ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρείται από κάποιους».

To ρόδον είναι το σήμα του Κινήματος Αλλαγής!

Το σήμα του Κινήματος Αλλαγής παρουσιάστηκε με το τέλος των εργασιών του Ιδρυτικού Συνεδρίου, στο ΣΕΦ.

Πρόκειται για ένα σήμα, που έχει το σχήμα λουλουδιού, πιο συγκεκριμένα ενός ρόδου, αποτελούμενο από 4 φύλλα, εκ των οποίων τα τρία είναι κόκκινα και το ένα μπλε, με πράσινο κύκλο στον πυρήνα και που με πράσινα γράμματα γράφει «κίνημα αλλαγής».

Ένα σήμα με αναφορές στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παράταξης, ένα μίνιμαλ και μοντέρνο σήμα.

Το ρόδον του Κινήματος Αλλαγής εκφράζει τη νέα προσπάθεια και την ενότητα, με παρακαταθήκη τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης.

Το σήμα παρουσίασαν τρεις νέοι του Κινήματος Αλλαγής.

 

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ 2

ERMIS

 

Ο Γιώργος Παπανικολάου με τον Βασίλη Πριόβολο, γνωστός και ως καπετάν Ερμής (ετών 100!!!), καπετάνιος του ΕΛΑΣ κατά την Κατοχή και αργότερα του ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος διατέλεσε υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη.