Η μείωση των μισθών αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι μειώσεις που φθάνουν και το 5% συνεπάγεται την επαναφορά των πρώτων τεσσάρων τομεακών συμβάσεων.

Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που υπεγράφη χθες  και καλύπτει περίπου 75.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, ναυτιλιακά γραφεία, πρακτορεία ταξιδιών και πρακτορείων επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης δεν επιφέρει αυξήσεις παρά μόνο σε κάποιους με χαμηλότερο μισθό από τη σύμβαση.

Αυτά θα βρεθούν με κέρδισε με μερικά ευρώ παραπάνω, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», αλλά κανένα από τα 4 κλαδικά συμβόλαια δεν έχει αυξήσεις. Αντίθετα, προβλέπουν και αυτές τις μειώσεις των μισθών.

Ειδικότερα, σε κάθε μία από τις τέσσερις κλαδικές συμβάσεις ισχύουν οι εξής:

  • Η σύμβαση ΟΤΟΕ-Τραπεζών προβλέπει δύο έτη «πάγωμα» των μισθών με τις αμοιβές των τραπεζικών υπαλλήλων να παραμείνουν στα επίπεδα που ορίζονται και αναπροσαρμόζονται με τη σύμβαση του 2013.
  • Η σύμβαση ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων είναι μονοετής για το 2018 και προβλέπει μειώσεις των μισθών κατά 5% για τους νεοπροσλαμβανόμενους και για τους παλαιότερους εργαζομένους. Αν ο μισθός ενός υπαλλήλου είναι μικρότερος από το μισθό που προβλέπεται στο αντίστοιχο κλιμάκιο της σύμβασης, τότε το μισθό του κλιμακίου μειώνεται κατά 5%. Οι νεοπροσλαβανόμενοι έχουν αρχικά μείωση κατά 5% στα βασικά επιδόματα του κλιμάκου που κατατάσσονται
  • Η σύμβαση γραφείων ταξιδιών και τουρισμού προβλέπει την κατάργηση των αποδοχών και τις μηδενικές αυξήσεις με ισχύ μέχρι το Μάιο του 2019
  • Η σύμβαση των πρακτορείων επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτιλιακής Ένωσης προβλέπει μηδενική αύξηση και μάλιστα με την πάγωμα και την εξέλιξη της αμοιβής λόγω προηγούμενης υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για όλους σημαίνει ότι όσοι είχαν ατομική σύμβαση ή σύμβαση εντός της επιχείρησής τους με μικρότερο μισθό από αυτόν που, παρά τη μείωση, ορίζει η σύμβαση, θα κερδίσουν αύξηση.

πηγή: iefimerida.gr